お知らせ
国際シンポジウム「食の安全確保のための疫学研究と科学的リスク評価」
掲載日: 2007年11月19日
東京大学創立130周年記念事業
日時 | 2007年11月19日(月)、20日(火) |
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場所 | 東京大学農学部 弥生講堂 一条ホール |
参加 | 自由参加 |
参加費 | 無料 当日受付にて参加者名簿に記入して頂くだけで結構です。 |
事前登録 | 不要(会場は約250名しか収容できませんのでお早めにお越し下さい。) |
主催 | 東京大学大学院農学生命科学研究科/食の安全研究センター |
共催 | 日本獣医疫学会 |
後援 | 東京大学130周年記念事業企画、文部科学省現代的教育ニーズ取組支援プログラム、東京大学大学院農学生命科学研究科アグリコクーン、内閣府食品安全委員会、独立行政法人農林水産消費安全技術センター |
11月19日(月)
10:30-10:40 | 開会 局 博一(東京大学・食の安全研究センター長) 山本茂貴(日本獣医疫学会会長) |
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食の安全確保に向けた獣医疫学の展開 座長:小野寺 節(東京大学教授) |
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10:40-11:20 | 食の安全問題における獣医疫学の役割:アプローチと実際 Dr. M.D.Salman (コロラド州立大学教授) |
11:20-12:00 | 食品由来病原体の監視における診断検査の評価 Dr. I.Gardner (カリフォルニア大学教授) |
休憩 | |
13:00-14:00 | 日本におけるBSE発生の疫学 吉川泰弘(東京大学教授) |
14:00-14:40 | 食品安全に関わるリスクベースのサーベイランス Dr. K.Staerk (王立獣医大学教授) |
14:40-15:10 | 健康評価過程における獣医疫学の役割:抗菌剤耐性問題への理解と解決 Dr.D. A.Daragtz(Colorado State University) |
休憩 | |
高病原性鳥インフルエンザの疫学 座長:明石博臣(東京大学教授) |
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15:30-16:10 | タイにおける高病原性鳥インフルエンザの疫学 Dr. Suwicha Kasemsuwan(タイ・カセタート大学) |
16:10-16:50 | アジアにおける高病原性鳥インフルエンザの疫学 筒井俊之(動物衛生研究所、東京大学連携助教授) |
16:50-17:30 | 鳥インフルエンザ(H5N1)ウイルスの疫学的考察 小澤義博(国際獣疫事務局名誉顧問) |
17:45-19:30 | 懇親会 場所:山上会館談話ホール ※案内図(本郷キャンパス・三四郎池に隣接) 参加費:無料シンポジウムの講演者、座長のほかに約20名の懇親会参加者を受け付けます。 参加ご希望の方は、 「shokuhinアットマークfrc.a.u-tokyo.ac.jp」(アットマークは@です)に、電子メールでお申込み下さい。 |
11月20日(火)
食品汚染化学物質の発がん性評価 座長:熊谷進(東京大学教授) |
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10:00-10:40 | 発がん性評価における遺伝毒性 林 真(国立医薬食衛研変異遺伝部長) |
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10:40-11:20 | 発がん性評価における閾値の問題 福島昭治(日本バイオアッセイ研究センター所長) |
11:20-12:00 | 国際基準設定に向けた食品汚染アフラトキシンの評価 小西良子(国立医薬食衛研衛生微生物部長) |
休憩 | |
食品汚染病原微生物のリスク低減に向けて 座長:春日文子(国立医薬食衛研食品衛生管理部第3室長) |
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13:30-14:00 | 細菌性食中毒:発生状況と対応 熊谷 進(東京大学教授) |
14:00-14:40 | カンピロバクター食中毒防止に向けて 品川邦汎(岩手大学教授) |
休憩 | |
15:00-15:40 | 生産段階における鶏サルモネラ症の制御 中村政幸(北里大学教授) |
15:40-16:20 | 食品安全における薬剤耐性菌への対応 田村 豊(酪農学園大学教授) |
16:20-16:30 | 閉会 熊谷 進(東京大学獣医学専攻教授) |
English
Nov. 19(Monday)
10:30-10:40 | Opening Remark |
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Veterinary Epidemiology for Ensuring Food Safety Chair: Dr. Takashi Onodera(Professor of Molecular Immunology, Univ. Tokyo) |
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10:40-11:20 | The Role of veterinary epidemiology in food safety issues: Methods and application Dr. M.D. Salman(Professor of Epidemiology, Colorado State University) |
11:20-12:00 | Evaluation of diagnostic assays for food-born pathogen monitoring programs Dr. I. Gardner(Professor of Epidemiology, University of California) |
Break | |
13:00-14:00 | Epidemiology of BSE in Japan Dr. Y. Yoshikawa (Professor of Biomedical Sciences, University of Tokyo) |
14:00-14:40 | The value of risk based surveillance for food safety issues Dr. K. Staerk(Professor of Veterinary Public Health, Royal Veterinary College) |
14:40-15:10 | The Contribution of Veterinary Epidemiology to Health Decision Processes: Understanding and Solving the Issue of Antimicrobial Resistance Dr.D. A.Daragtz(Colorado State University) |
Break | |
Epidemiology of Highly Pathogenic Avian Influenza(HPAI)Chair: Hiroomi Akashi (Professor of Veterinary Microbiology, Univ. Tokyo) | |
15:30-16:10 | Epidemiology of Highly Pathogenic Avian Influenza in Thailand Dr. Suwicha Kasemsuwan(Kasetsart University, Thailand) |
16:10-16:50 | Epidemiology of Highly Pathogenic Avian Influenza in Asia Dr. Toshiyuki Tsutsui(Epidemiological Research Team, National Institute of Animal Health) |
16:50-17:30 | Epidemiology of Avian Influenza(H5N1 virus) Dr. Yoshihiro Ozawa(OIE Honorary Advisor) |
17:45-19:30 | Welcome party |
November 20(Tuesday)
Assessment of carcinogenicity by chemical pollutants of food Chair: Susumu Kumagai(Professor of Veterinary Public Health, Univ. Tokyo) |
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10:00-10:40 | Geno-toxicity in risk assessment of carcinogen Dr. Makoto Hayashi(Head, Division of Genetics and Mutagenesis, National Institute of Health Sciences) |
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10:40-11:20 | Threshold in risk assessment of carcinogen Dr. Shoji Fukushima(Director, Japan Bioassay Research Center) |
11:20-12:00 | Risk assessment of aflatoxin toward establishment of international regulatory standard Dr. Yoshiko Konishi(Head, Division of Microbiology, National Institute of Health Sciences) |
Break | |
Toward the reduction of risk by pathogenic microorganisms in food Chair: Fumiko Kasuga(Chief, 3rd Lab., Division of Biomedical Food Research, NIHS) |
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13:30-14:00 | Bacterial food poisoning: Current status of occurrence and control Dr. Susumu Kumagai(Professor, Veterinary Public Health, Univ. Tokyo) |
14:00-14:40 | Toward the prevention of food-borne Campylobacter infection Dr. Kunihiro Shinagawa(Professor, Iwate University) |
Break | |
15:00-15:40 | Control of Salmonella in chickenDr. Masayuki Nakamura(Professor, Laboratory of Zoonoses, Kitasato University) |
15:40-16:20 | Drug resistant bacteria in food safety Dr. Yutaka Tamura(Professor, Veterinary Public Health, Rakuno Gakuen University) |
16:20-16:30 | Closing Remark |